Tak Esper

Esper satte et flot punktum for sin lange karriere indenfor arbejdet med unge med psykiske udfordringer, da hans bog: Relationer og identitet – et manifest om behovet for Åben Dialog blev udgivet. Esper kaldte bogen et ”Manifest” for netop at give udtryk for, hvor vigtige disse tanker og måder at forstå og møde mennesker på er – og hvor meget dette lå ham på sinde.

Esper var en af pionererne da Åben Dialog begyndte at gøre sin indtræden på danske arenaer. Han var med bl.a. i kraft af, at han som leder på Skiftesporet, havde et mangeårigt samarbejde med Tom Andersen og sidenhen Jaakko Seikkula. Esper var med, da Videns Center for Socialpsykiatri i 2004 samlede 5 arbejdspladser, og forsøgte at beskrive hvordan Åben Dialog tænkningen og de 7 principper kunne udfolde sig i en dansk kontekst – både regionalt og kommunalt. Esper var en af hovedmændene bag den danske 2- årige uddannelse ”Åben Dialog, Relations og netværksarbejde” blev etableret i 2011 og Esper har medvirket i utallige skrifter omkring Åben Dialog i Danmark, hvor i tænkningen er forsøgt komme til orde.

Esper var optaget af mødet med mennesker. Han var optaget af dialogen, optaget af at se, lytte og forstå den anden og vi, der var så privilegerede, at arbejde sammen med ham, mærkede denne anerkendende accept i samværet med ham.

Vi er de fortællinger, vi fortæller om os selv og andre fortæller om os.” Skiftesporets idegrundlag samlet i en sætning – at vi skabes og konstrueres i de sproglige og relationelle sammenhænge vi færdes i. Åben Dialog fortællingen i Danmark er i høj grad medkonstrueret af Esper og vi skylder Esper stor tak for alt det, han har medvirket i både lokalt, nationalt og internationalt.

Tak til Esper for hans store engagement og hans vedholdende stemme i forhold til at arbejde for et paradigme skifte indenfor behandlingen af psykiske sygdomme. Tak til Esper for, at han i den sammenhæng fastholdt, at et paradigmeskifte kræver, at vi skal afholde netværkssamtaler, at vi ser netværket som en ressource og at vi har brug for invitere de betydningsfulde personer, som ”taler med” og sætter muligheder og retninger for de mennesker, vi arbejder med i psykiatrien.

Åben Dialog Fondens bestyrelse vil gribe stafetten og i mange sammenhænge fortsat bære Espers stemme med ind i det fremtidige arbejde i forhold til Åben Dialog, dens udbredelse og implementering i en dansk kontekst.

Previous
Previous

Velkommen til Åben Dialog årsmøde 2023

Next
Next

Vigtig ny bog af Esper Sørensen